Ohjeita kouluille
Tämän osion alta löydät tiivistetyn kokonaisuuden siitä, miten koko koulun henkilöstö voi tunnistaa, puuttua ja ennaltaehkäistä seksuaalista häirintää omassa kouluympäristössään. Ohjeet tarjoavat myös oppilaille neuvoja, kuinka kertoa seksuaalisesta häirinnästä koulussa tai kuinka puuttua, jos havaitsee sivusta seuraajana seksuaalista häirintää.
- Johdanto
- Kansallista tietoa seksuaaliseen häirintää kohdistuvista laista, säännöistä ja ohjeista
- Mitä on seksuaalinen häirintä?
- Seksuaalisen häirinnän ehkäisy kouluissa
- Ehkäise häirityksi joutuminen myös sosiaalisessa mediassa
- Miten tunnistaa seksuaalinen häirintä?
- Suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä
- Oppilas: Jos kohtaat seksuaalista häirintää
- Jos kohtaat seksuaalista häirintää opettajana tai muuna koulun aikuisena
- Kerrataan ohjeet vielä tiiviisti
SEKSUAALISEN HÄIRINNÄN TUNNISTAMINEN JA EHKÄISY YLÄKOULUISSA
Johdanto
Me Too -kampanja (me too = minäkin) nousi lokakuussa 2017 maailmanlaajuiseksi someilmiöksi, joka nosti esiin seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun. Kampanja muotoutui yhdysvaltalaisen näyttelijän Alyssa Milanon myötä, jossa hän kehotti seuraajiaan jakamaan kokemuksiaan seksuaalisesta häirinnästä twitterissä tunnisteella #metoo. Kampanjan myötä seksuaalinen häirinnästä keskustelu tuli pinnalle niin nuorten kuin aikuistenkin keskuudessa.
Tutkimuksen mukaan 55 % naisista Euroopan unionin alueella on kokenut seksuaalista häirintää ja yli 20 prosenttia nuorista naisista (18–29-vuotiaat) on kiusattu tai häiriköity netissä ainakin kerran. Kun otetaan huomioon, että suurin osa naisista ja tytöistä ei ilmoita ahdistelusta, luvut ovat todellisuudessa paljon korkeampia.
Nuorten kokema seksuaalinen häirintä on yleistä niin koulussa kuin vapaa-ajalla. Suomalaisen Kouluterveyskyselyjen perusteella tyttöjen kokema seksuaalinen häirintä on lisääntynyt viime vuosina merkittävästi. Seksuaalinen häirintä kohdistuu kuitenkin yhtä lailla poikiin kuin tyttöihin.
Kouluissa ympäri Eurooppaa tarvitaan lisää ajankohtaista tietoa ilmiöstä sekä ohjeita siihen, miten häirintään voidaan puuttua. Asiantuntijoiden mukaan avoin keskustelu ja riittävän aikaisin aloitettu seksuaalikasvatus ehkäisevät seksuaalista häirintää.
Tässä julkaisussa on koottu yhteen keskeiset ohjeet seksuaalisen häirinnän ehkäisyyn ja puuttumiseen yläkouluissa. Julkaisu on laadittu SHEHAP-hankkeessa, joka tarkoituksena on ollut parantaa seksuaalisen häirinnän tunnistamista sekä ennaltaehkäisyä yläkouluissa.
Kansallista tietoa seksuaaliseen häirintää kohdistuvista laista, säännöistä ja ohjeista:
Suomessa astui voimaan uudet seksuaalirikossäännökset 1.1.2023 alkaen. Uudistuksella haluttiin vahvistaa jokaisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa. Seksuaalinen itsemääräämisoikeus kuuluu kaikille.
Tärkein muutos on, että raiskauksen määritelmä perustuu nyt suostumukseen. Raiskaus on sukupuoliyhteys sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti. Vapaaehtoisuuden puute on keskeistä myös muissa seksuaalirikoksissa. Uudistuksen myötä seksuaalirikosten rangaistukset kovenevat.
Myös monet muut seksuaalirikoksia koskevat säännökset rikoslain 20 luvussa ovat muuttuneet.
Seuraavat asiat koskevat erityisesti nuorten maailmaa:
- Seksuaaliseen ahdisteluun voi syyllistyä muullakin tavalla kuin toista koskettelemalla, kun teko on riittävän vakava.
- Seksuaalisen kuvan levittäminen ilman lupaa on uuden lain mukaan rangaistavaa.
- Uusi lainsäädäntö puuttuu monin tavoin seksuaalisiin loukkauksiin verkossa.
Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten määrittelyssä painottuu lapsen koskemattomuus. Lapsiin kohdistuvat rikokset luokitellaan entistä vakavammiksi. Myös rangaistukset niistä ankaroituvat. Lähtökohtana on, että lapsi ei voi suostua seksuaaliseen tekoon aikuisen kanssa. Alle 18 -vuotias on lapsi.
Suomessa Opetushallitus on laatinut oppilaitoksille oppaan seksuaalisen häirinnän ennalta-ehkäisyyn ja puuttumiseen. sen löydät osoitteesta : Opas seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi kouluissa ja oppilaitoksissa (oph.fi)
Mitä on seksuaalinen häirintä?
Seksuaalinen häirintä on sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä. Seksuaalisella häirinnällä tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri. Seksuaalinen häirintä on toisinaan vaikea havaita, koska sen ilmentyminen riippuu paitsi teon luonteesta myös tilanteesta. Seksuaaliseen häirintään tulee kuitenkin aina puuttua, kun sitä havaitaan lasten ja nuorten keskuudessa. Seksuaalisen häirinnän muotoja ovat muun muassa:
- Ei-toivottu tahallinen koskettaminen (esim. kumartuminen yli tai puristelu).
- Ei-toivottu painostus seksiin
- Varsinainen tai yritetty raiskaus tai seksuaalinen pahoinpitely
- Ei-toivotut seksuaalissävytteiset viestit sosiaalisessa mediassa, tekstiviesteissä, sähköpostissa tai puhelinsoitoissa
- Ei-toivottu painostus treffeille
- Ei-toivottu seksuaalinen kiusoittelu, vitsit, huomautukset tai kysymykset
- Seksuaalisten eleiden tekeminen käsillä tai kehon liikkeillä
- Perään viheltäminen
- Seksuaalisista fantasioista, mieltymyksistä tai historiasta kysyminen
- Henkilökohtaiset kysymykset sosiaalisesta- tai seksuaalielämästä
- Seksuaaliset kommentit henkilön vaatetuksesta, anatomiasta tai ulkonäöstä
- Suuteluäänet tai huulten maiskuttelu
- Henkilökohtaisten lahjojen antaminen
- Henkilön seurassa roikkuminen
- Seisominen lähellä toista tai puristautuminen toista vasten
- Toisen tuijottaminen
Seksuaalisen häirinnän ehkäisy kouluissa
Kouluissa voidaan toimia aktiivisesti seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisemiseksi. Seksuaalisen häirinnän ehkäisyyn täytyy sitoutua koko kouluyhteisön. Ennalta ehkäisyssä aikuiset (opettajat ja muu henkilökunta) ovat esimerkkinä oppilaille. Seksuaalisen häirinnän tilanteita voi ehkäistä seuraavalla toimilla:
- Luokaa kouluun avoin kulttuuri keskustella seksuaalisesta häirinnästä. Tämä edellyttää sitä, että aikuiset ottavat asian aktiivisesti puheeksi eri tilanteissa ja osoittavat samalla, että asiasta on lupa puhua koulussa. Seksuaalinen häirintä kannattaa ottaa puheeksi seuraavissa tilanteissa:
- kun keskustellaan koulun ja luokan säännöistä sekä turvallisuudesta
- keskustellaan asiasta omassa luokassa osana opetusta tai silloin kun seksuaalista häirintää on ilmentynyt arjessa
- keskustellaan osana muuta seksuaalikasvatusta
- tuodaan aihe esille myös lasten tai nuorten vanhemmille kodin ja koulun välisessä yhteistyössä (keskustelut, vanhempainillat, yhteiset tapahtumat)
- Aiheet joista seksuaalisen häirinnän yhteydessä tulisi oppilaiden, henkilökunnan ja vanhempien kesken keskustella on:
- Mitä on seksuaalinen häirintä. Anna seksuaalisesta häirinnästä konkreettisia esimerkkejä.
- Seksuaalisen häirinnän seuraukset niin uhrille kuin sen tekijälle.
- Miten seksuaaliseen häirintään tulee puuttua.
- Seksuaalisen häirinnän kieltäminen pitää mainita suoraan esimerkiksi koulun säännöissä. Lisäksi luokkien olisi hyvä laatia itselleen säännöt, joissa käsitellään myös tätä teemaa.
- Sopikaa kouluissanne kuka henkilökunnasta vastaa häirintätilanteista ja häirintää liittyvistä teemoista. Tämä henkilö pitää olla myös oppilaiden tiedossa. Oppilaiden tulee muutenkin olla tietoisia siitä, kehen aikuisten puoleen voivat kääntyä erilaisissa kiusaamis- ja häirintätilanteissa. Muistutetaan lapsia ja nuoria, että aikuisen tehtävä on viime kädessä puuttua häirintätilanteisiin.
- Aikuiset kiinnittävät huomiota omaan toimintaansa sekä puhetapaansa. Tässä joitakin asioita omassa vuorovaikutuksessa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:
- Vältä stereotyppisiä kuvauksia sukupuolesta, kuten tyttöjen ja poikien väreistä, harrastuksista tai käyttäytymisestä (itkee kuin tytöt, käyttäytyy kuin poika)
- Puhu sukupuolineutraalisti. Esimerkiksi: ”Kysy vanhemmiltasi” Pyydä ystävääsi…” Voitte pyytää seurustelukumppaneita tapahtumaan”
- Kysy lapsilta tai nuorilta lupa, mikäli sinun täytyy koskea heihin.
- Puutu välittömästi oppilaiden loukkaavaan kielenkäyttöön sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyen. Muista että puuttumattomuus tai vaikeneminen on toiminnan hyväksymistä.
- Älä esitä kysymyksiä tai vitsaile oppilaiden intiimielämästä. Pidättäydy kaikista seksuaalissävytteisistä kommenteista tai vitseistä.
- Koulun tulee tarkastella aikuisten läsnäoloa lasten arjessa. Missä tilanteissa lapset tai nuoret raportoivat häirintää koulu päivän aikana. Miten aikuisten läsnäololla voidaan vaikuttaa näihin tilanteisiin.
- Häirintään puututaan aina kun sitä havaitaan! Puuttumattomuus antaa viestin, että toiminta on hyväksyttävää.
Ehkäise häirityksi joutuminen myös sosiaalisessa mediassa
Lasten ja nuorten seksuaalinen häirintä digitaalisessa mediassa on 12–17-vuotiaiden lasten ja nuorten mukaan yleistä. Pelastakaa lapset -järjestön selvityksen mukaan moni nuori hyväksyy seksuaalissävytteisten kuvien ja videoiden lähettämisen toisille nuorille. Järjestö kaipaa kouluihin lisää valistusta esimerkiksi intiimin kuvamateriaalin jakamisen riskeistä.
- Pojista lähes kolmannes ja tytöistä noin viidennes pitää hyväksyttävänä pyytää alastonkuvia tai -videoita tyttö- tai poikaystävältä.
- Lukiolaistytöistä lähes puolet ja lukiolaispojista lähes 60 prosenttia hyväksyi seksuaalisten kuvien lähettämisen.
- Yläkouluikäisistä tytöistä 12 prosenttia ja pojista 8 prosenttia kertoi lähettäneensä viimeisen vuoden aikana seksuaalissävytteisen viestin, kuvan tai videon jollekin, jonka kanssa hän ei ole ollut tekemisissä netin ulkopuolella. Lukiolaistytöistä näin oli tehnyt 16 prosenttia ja pojista 11 prosenttia.
Eri alojen ammattilaisten tulisi ottaa seksuaalisen häirinnän normalisoituminen sosiaalisessa mediassa vahvemmin esille ja levittää tietoisuutta siitä, mitä sosiaalisessa mediassa kohdattuja toimintatapoja ei tule pitää normaaleina ja hyväksyttävinä asioina. On tärkeää, että nuoret tietävät miten toimia kohdatessaan seksuaalista häirintää sosiaalisessa mediassa. Nuoret toivovat että koulussa ja kotona puhutaan sosiaaliseen mediaan liittyvistä vaaroista ja seksuaalisesta häirinnästä sekä siitä, miten tällaisissa tilanteissa tulisi toimia. Lisäksi nuoret toivovat keskustelutukea ja apua viranomaisilta sekä sitä, että ulkopuoliset puuttuisivat tilanteisiin sosiaalisessa mediassa.
Näin ehkäiset seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutumisen sosiaalisessa mediassa:
- Pidä omat somekanavasi yksityisinä ja blokkaa epäilyttävät henkilöt.
- Älä hyväksy seuraajiksi kaikkia.
- Kerää todistusaineistoa, jos joudut häirinnän kohteeksi.
- Kerro viranomaisille tai kanavan ylläpitäjille
- Opeta muita käyttäjiä tunnistamaan seksuaalinen häirintä
Miten tunnistaa seksuaalinen häirintä?
Seksuaalisen häirinnän tunnistaminen on välillä vaikeaa niin häirinnän uhrille kuin esimerkiksi opettajalle. Seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutumisen tunnistaa itse siitä, että oma mieliala voi olla ahdistunut, pelokas, hämmentynyt tilanteesta johon on liittynyt jollain tavalla sukupuoleen tai seksuaalisuuteen viittaavaa toimintaa tai keskustelua. Näissä tilanteissa uhri saattaa tuntea myös syyllisyyttä. Syyllisyys on kuitenkin turhaa, häirinnän tekijä on aina syyllinen ja uhri syytön. Mikään, mitä olet tehnyt tai jättänyt tekemättä, ei tee sinusta syyllistä tapahtuneeseen!
Opettaja tai koulun muu aikuinen tunnistaa häirinnän parhaiten selkeistä teoista tai puheesta, jota hän koulupäivän aikana kohtaa. Joskus tunnistaminen on kuitenkin hankalaa, koska osa teoista riippuu vahvasti tilanteesta tai kontekstista. Tällöin aikuinen voi keskustella oppilaiden kanssa ja kysyä, millainen vaikutelma kenellekin epäselvästä tilanteesta on jäänyt.
Opettaja voi tunnistaa seksuaalisen häirinnän uhrin oppilaan käyttäytymisen muuttumisesta aiempaan verrattuna. Hänellä voi olla esimerkiksi mielialanvaihteluja tai hän on muuttunut sulkeutuneeksi. Oppilaalle saattaa tulla selittämättömiä koulupoissaoloja. Tallaisissa tilanteissa oppilaan ja mahdollisuuksien mukaan myös vanhempien kanssa tulee tilanne ottaa puheeksi ja ottaa esille myös kiusaamisen tai häirinnän mahdollisuus.
Harjoituksia seksuaalisen häirinnän tunnistamiseen sekä ehkäisyyn.
Harjoituksia voi tehdä monin eri tavoin. Esimerkiksi tekemällä näytelmiä, joista oppilaiden pitää tunnistaa seksuaalinen häirintä tai erilaisten pelien avulla. Valmiita harjoituksia löytyy Eddis– ja Shehap -hankkeiden nettisivuilta.
Suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä
Kouluissa seksuaalista häirintää ennaltaehkäisevä työ on tärkeää. Seksuaalisesta häirinnästä tulisi keskustella oppilaiden, opettajien, henkilökunnan ja vanhempien kanssa. Jokaisella tulisi olla tietoa aiheesta, miten ennaltaehkäistä, toimia ja puuttua erilaisissa kiusaamis- ja häirintätilanteissa. Kouluissa tulisi olla selkeät suunnitelma erilaisten kiusaamis-, häirintä- ja väkivaltatapausten varalle. Suunnitelmassa tulee olla esitettynä yhteiset säännöt ja toimintatavat. Uusia oppilaiden tulee informoida koulun yhteisesti toimintaohjeista lukuvuoden alussa. Lisäksi toimintaohjeista on hyvä muistuttaa kaikkia oppilaita lukuvuoden alussa. Myös henkilökunnan tulee olla tietoinen toimintaohjeista ja ne tulee liittää yksikön perehdytysohjelmaan uudelle henkilökunnalle.
Suunnitelma tulee laatia yhteistyössä koko kouluyhteisön kanssa (opettajat, oppilaat, koulun johto, muu henkilöstö). Suunnitelmassa tulee ottaa huomioon sekä opiskelijoiden keskinäiset että opiskelijoiden ja aikuisten väliset vuorovaikutussuhteet oppilaitoksessa.
Esimerkiksi Suomen Opetushallitus on ohjeistanut kuvaamaan suunnitelman laatimisessa seuraavia asioita:
- Miten oppilaitos ehkäisee ja puuttuu kiusaamiseen, väkivaltaan ja häirintään
- Miten edellä mainittujen asioiden käsittely yhteisö-, ryhmä- ja yksilötasolla toteutuu
- Miten yksilöllinen tuki, tarvittava hoito, muut toimenpiteet ja jälkiseuranta toteutuvat sekä teon tekijän että sen kohteena olevan osalta
- Yhteistyö huoltajien kanssa
- Yhteistyö tarvittavien viranomaisten kanssa
- Suunnitelmaan perehdyttäminen ja siitä tiedottaminen henkilöstölle, opiskelijoille, huoltajille ja yhteistyötahoille
- Miten suunnitelmaa päivitetään, seurantaan ja arvioidaan
Seksuaalista häirintää koskevan suunnitelman on hyvä olla osa suurempaa kokonaisuutta, ei niinkään erillisenä suunnitelmana, koska sama suunnitelma koskettaa myös kiusaamiseen ja väkivaltaan sekä muuhun epäasialliseen käytökseen liittyviä tilanteita. Suunnitelmien tarkoituksena on tukea ja ohjata oppilaitosten arkipäivän toimintaa, saada aikaan tarvittavia muutoksia ja tulla osaksi jokapäiväistä turvallisuuskulttuuria.
Kun seksuaalisen häirinnän vastainen toimintamalli mietitään yhdessä, sitouttaa se yhteisön jäsenet sen mukaiseen toimintaan, mikä osaltaan varmistaa sen, ettei kenenkään tarvitse jäädä tilanteessa yksin. Suunnitelman valmistelu edellyttää monialaista yhteistyötä, koska suunnitelma viedään käytäntöön osana kaikkien opiskeluyhteisön aikuisten työtä. Opiskelijoiden osallisuudesta huolehtiminen on tärkeää, koska myös heidän tulee jatkossa sitoutua suunnitelmassa sovittuun ja tuntea toimintatavat. Yhteistyö kotien kanssa jo valmisteluvaiheessa helpottaa tarvittavaa yhteistyötä myös mahdollisissa ongelmatilanteissa.
Oppilas: Jos kohtaat seksuaalista häirintää
- Ilmaise häiritsijälle, miltä hänen käyttäytymisensä tuntuu ja pyydä häntä lopettamaan: ”Lopeta, tuo ei ole ok!”, ”Tuo mitä teet/sanot loukkaa minua”
- jos et voi tai halua ottaa yhteyttä häiritsijään tai jos häirintä kielloista huolimatta jatkuu, ilmoita siitä opettajalle, psykologille, kuraattorille, terveydenhoitajalle, rehtorille tai muulle luotettavana pitämällesi oppilaitoksen aikuiselle, jolla on velvollisuus ryhtyä toimiin tietonsa tulleen häirinnän osalta.
- kirjaa ylös jatkokäsittelyä varten aika ja paikka, jolloin häirintää on tapahtunut sekä se, keitä on ollut läsnä tilanteessa ja mitä tilanteessa tapahtui
- säilytä mahdolliset todisteet esim. some-, teksti- ja sähköpostiviestit
- ilmoita oppilaitoksen aikuiselle myös havaitsemasi muihin kohdistuva seksuaalinen häirintä
- käytä oikeuttasi opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluihin sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon, kun tarvitset tukea tai apua
- opiskeluhuollon palvelujen käyttö on aina vapaaehtoista ja luottamuksellista (huom. eräissä tilanteissa ilmoitusvelvollisuus lastensuojeluun ja poliisille)
Jos kohtaat seksuaalista häirintää sosiaalisessa mediassa toimi seuraavasti:
- Useimmiten häiritseviin viesteihin ei kannata vastata mitään.
- Tilanteesta riippuen, voit myös kehottaa vastaajaa selkeästi lopettamaan viestittelyn tai kerrot, että et pidä kyseisistä viesteistä
- Jos vastapuoli ei noudata kehotustasi, lopeta keskustelu ja estä häntä näkemästä profiiliasi tai lähettämästä viestejä.
- Kerro tapahtuneesta jollekin luotettavalle aikuiselle
- Ota mahdollisuuksien mukaan kuvakaappauksia viesteistä tai tallenna muu todistusaineisto
- tallenna myös käyttäjätunnukset sekä tiedot milloin ja missä sivustolla häirintä on tapahtunut
- Ole yhteydessä sivuston ylläpitäjään ja kerro häirinnästä
- Tehkää tarvittaessa aikuisen kanssa yhdessä ilmoitus poliisille asiasta
- Onko maassasi jokin palvelu johon häiritsevän toiminnan voi ilmoittaa
- Asioita ei tarvitse miettiä yksin, asiasta kertominen aikuiselle auttaa aina tilanteessa!
Jos kohtaat seksuaalista häirintää opettajana tai muuna koulun aikuisena:
- Mikäli itse näet/kuulet härintää, keskeytä toiminta ja tuomitse se
- Anna oppilaalle positiivista palautetta, mikäli hän on tuonut itse häirintätilanteen esille
- Kerro oppilaalle, että häirintä ei ole koskaan hänen vikansa
- Pyri käymään keskustelu rahallisessa ympäristössä, mikäli oppilas haluaa, hän voi ottaa keskusteluun kaverin tai jonkun turvallisen aikuisen tukihenkilöksi.
- Käykää keskustelu mielellään heti kun häirintä on tullut ilmi
- Kuule molempia osapuolia
- Sopikaa yhdessä miten tilanteessa edetään
- Mikäli kyse on seksuaalirikoksesta, ulee aina ottaa yhteyttä myös poliisiin. Keskustelkaa koulussa jo etukäteen, kuka tämän tekee.
- Tiedä, mistä saa jatkoapua häirintätilanteessa (Sopikaa yhdessä koulussa)
MUISTA, ETTÄ…
Olet omalta osaltasi rakentamassa yhteisöä, jossa kaikkien on hyvä olla.
KERRATAAN OHJEET VIELÄ TIIVIISTI:
Oppilas:
Jos olet häirinnän kohteena
- Käske häiritsijää lopettamaan
- Ilmoita asiasta aikuiselle
- Kirjaa ylös/säilytä mahdolliset todisteet
- Pyytä tarvittaessa keskusteluapua (terveydenhoitaja, psykologi, kuraattori, kriisipalvelut)
Jos olet sivustaseuraaja
- Tunnista häirintä
- Puutu tilanteeseen ja tuomitse toiminta
- Auta häirinnän kohdetta tarvittaessa
- Kerro koulun aikuiselle
Jos itse häiritse muita
- Lopeta välittömästi! Toimintasi aiheuttaa toisille ahdistusta ja pahaa mieltä.
- Pyydä häirinnän kohteelta anteeksi toimintaasi
- Monet tilanteet saattavat olla sinulle esimerkiksi hauskoja tai hyvä vitsi, mutta toiselle todella ahdistava tai pelottava kokemus. Kun huomaat, että toinen ei tunne oloaan mukavaksi, lopeta ja pyydä toimintaa anteeksi.
- Jos koet häirinnän olevan sinulle ongelma, otathan yhteyttä koulusi terveydenhoitajaan, kuraattoriin tai psykologiin.
Opettaja:
- Tunnista seksuaalinen häirintä
- Keskeytä ja tuomitse häirintä
- Keskustele asianomaisten kanssa ja tee tarvittavat jatkotoimenpiteet
- Informoi huoltajia ja tarvittaessa muita koulun aikuisia.
Koulun muu henkilökunta:
- Keskeytä häirintä ja tuomitse se
- Keskustele asianomaisten kanssa
- Kerro lähimmälle opettajalle asiasta
Koulun johto:
- Pidä teemaa tärkeänä ja esillä koulun arjessa : Seksuaaliselle häirinnälle nollatoleranssi!
- Järjestä koulutusta henkilökunnalle
- Luo turvallinen toimintakulttuuri
Linkkejä
- Eimeidänkoulussa.fi (eimeidankoulussa.fi)
- Parlamentti haluaa taistella seksuaalista häirintää vastaan Euroopassa | Euroopan parlamentti (europa.eu)
- Kouluterveyskysely: Seksuaalinen häirintä ja väkivalta uhkaavat nuorten osallisuutta | Mediuutiset
- Opas seksuaalisen häirinnän ennalta¬ehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi kouluissa ja oppilaitoksissa (oph.fi)
- Selvitys: Lasten ja nuorten seksuaalinen häirintä rehottaa sosiaalisessa mediassa – “Snäpissä pojalta tuli kuva genitaalialueesta” | Yle
- Seksuaalinen häirintä sosiaalisessa mediassa – kun epänormaali käytös on muuttunut normaaliksi ja hyväksyttäväksi. – Tyttöjen Talo Oulu (likka.fi)
- #Metoo: seksuaalinen häirintä ja laki – Rikosuhripäivystys (riku.fi)